Menü Bezárás

Együttműködési megállapodások kötött a Pannónia Kincse LEADER Egyesület az abdai közgyűlésén

Egy korszak lezárul, egy új ajtó kinyílik. Együttműködési megállapodás született a Széchenyi István Egyetem és a Pannónia Kincse LEADER Egyesület között.

Ünnepi közgyűlést tartott péntek délután a Pannónia Kincse LEADER Egyesület (PKLE) az abdai önkormányzat épületében. A megjelenteket Szabó Zsolt, az egyesület elnöke, Abda polgármestere köszöntötte. 

– A mai esemény a korábbi fejlesztési ciklus lezárása. Igaz, elnökként csak néhány hónapja szolgálom a közösséget, de tagtelepülés vezetőjeként és vezetőségi tagként sok éve dolgozom benne. Rálátásom alapján azt mondhatom, hogy egyesületünk az egyik legnagyobb és legjobban teljesítő szervezetté nőtte ki magát. Ebben nagyon sok munka van. A LEADER egy betűszó, egy mozaik szó, mint ahogy ez a mozaik hasonlat jól illik a szervezetünkre, hiszen a mi szerveztünk egységét, erejét épp a sokszínűségünkből fakadó különbözőségünk adja – mondta az elnök. – A következő fejlesztési ciklusban ugyanazokat a fejlesztési elveket igyekszünk követni, amit az elmúlt évtizedekben kialakítottunk. Dolgozunk a versenyképes és élhető vidékért, az ott megjelenő sokszínűség megőrzéséért és bemutatásáért.

A jelenlévő Nagy István agrárminiszter, országgyűlési képviselő elmondta, hogy a LEDER egyesületek megalakulásának célja a vidékfejlesztés volt. Feladata, hogy a sokrétű támogatások a vidék legkisebb településeire is eljussanak. Az egyesületek ereje abban áll, hogy az alulról jövő kezdeményezéseknek tud helyet biztosítani, megoldásokat kínál a felmerülő valós igényekre. Települések újulnak meg, vállalkozók tudnak munkahelyeket teremteni vagy megtartani, civil szervezetek erősödhetnek meg. A LEDER program hosszú évek óta szolgálja a vidék fejlesztését. A vidékfejlesztési program lezárásához közeledve, a 2014-ben kezdődött program zárul, de helyét átveszi a közös agrárpolitika stratégiai tervén alapuló új kezdeményezés. Ez azt jelenti, hogy a következő években országosan mintegy 105 helyi akciócsoport vesz majd részt a program megvalósításában – szögezte le a miniszter.

Az eseményen a 2014-2020-as időszak eredményeiről Németh Tamás, a PKLE munkaszervezet vezetője számolt be, majd Pető Péter, a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke köszöntője után a Pannontáj-Sokoró Natúrpark és a Pannónia Kincse LEADER Egyesület megállapodást írt alá. A Széchenyi István Egyetem nevében Remsei Sándor dékán, az egyesület nevében Szabó Zsolt polgármester együttműködési megállapodást kötött a helyi termékek fejlesztésére. Nagy István agrárminiszter és Szabó Zsolt polgármester megállapodást írt alá a Pannontáj-Sokoró Natúrpark címbirtokosságáról.

További megvalósult projektek