Menü Bezárás

Szlovák Köztársaság Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózatának látogatása

Nagy örömmel fogadtuk, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózata a Pannónia Kincse Leader Egyesületet választotta uticéljául jógyakorlatok gyűjtése és hálózatépítési elősegítése érdekében. A külföldi kirándulás középpontjában a Fejlesztési Program projektek előkészítésének és megvalósításának példái álltak a vidék 2014 – 2022, regionális élelmezés, falusi turizmus és vidékfejlesztés területén.

2022. szeptember 20-án a Zsolnai régióból 25 vendég érkezett hozzánk. Betekintést nyújtottunk a Pannónia Kincse Leader Egyesületet múltjába, jelenébe, mindennapi munkájába. Több megvalósult, egymásra épülő projekten keresztül mutattunk be jógyakorlatokat.  A részvevők megízlelhették a tájegység területének jellegzetes ételeit, szomjukat oltották finom nedűinkkel. Ízelítőt kaptak a nálunk folyó vidékfejlesztési munkáról, együttm

 

 

Elsőként  a Gyarmaton található Csisu parját vettük be, meg több leader támogatásnak köszönhetően tudta megvalósítani rendezvény és szabadidőparkját. Mintegy 3,5 ha-s területen elhelyezkedő park gondolata már 2000-ben felmerült és kezdődött egy látvány tó kialakításával, amit a család saját szórakozásra épített. A tulajdonos Liszbauer Gábor mutatta be az üzleti modell működését, szolgáltatásaikat, az elmúlt 10 év munkáját. 

Szabados Péter, Gyarmat Község polgármestere saját pincéjében láttot bennünket vendégül. Itt bemutatásra került az önkormányzat működése, együttműködése a Leader egyesülettel. 

A gyarmati szőlőtőkéket is megcsodálhattuk, Péter kis pincéjében a szőlő feldolgozásának folyamatait is végigkísérhettük. 

 

Utunk a gyarmati 200 éves pincesoron vezetett végig, melyen számos, Leader forrás segítségével megújult pincét is láthattunk. A szép, műemlék jellegű, vastag tömésfalú, nádtetős présházakból álló pincesor a térségben is egyedülálló. A pincesor egyik éke a Nádas Pálinkafőzde, mely szintén Leader támogatás segítségével létesült.  A Nádas Pálinkafőzde a présházsor közepén álló vén, romos állapotú gunyhó megmentésével jöhetett létre. Legfőbb cél a hajdani borospince eredeti állapotának visszaállítása volt, mely többek között egy új, korhű nádtető létrehozásával valósult meg. Innét kapta a pálinkafőzde a Nádas Pálinkafőzde elnevezést. Az üzemben a legmodernebb Hagyó Spirit lepárló berendezést alkalmazzák, mely lehetővé teszi, hogy aromákban gazdag párlat szülessék megőrizve a gyümölcs elsődleges illatanyagát. Ez köszönhető az egyutas lepárlási technológiának, mely nemcsak minőségbeli javulást eredményez, de gyors és hatékony lepárlást tesz lehetővé. A berendezésről elmondható, hogy magyar emberek Magyarországon végzett munkájával jöhetett létre, mely meghatározó szempont volt számukra a főzőkészülék kiválasztásánál.

 

Gyarmatról Csikvánd felé vettük az irányt. A település első ember Kozma Tibor várt bennünket. A jó példák egyike Csikvánd. Ahogy Kozma Tibor polgár mester elmondta, a községben sok közmunkást, többségükben nőket foglalkoztatnak a zöldség- és gyümölcstermesztésben, illetve az állattartásban. Önálló feldolgozó üzemet hoztak létre, melyet saját maguk működtetnek. A helybeliek örülnek a lehetőségeknek, miként annak is, hogy „kihelyezett” elméleti és gyakorlati oktatás keretében néhányan képzésben vettek részt. Ők zöldség- és gyümölcstermesztési és tartósítási ismereteket sajátíthattak el. Betekinthettünk a gazdaságba, az üzem működésébe, de még az üzem alatt található titkos pincébe is. Értékes tapasztalatokkal gazdagodtak vendégeink, akik a helyi kiváló együttműködés egyik mintapéldáját láthatták.

Utunk utolsó állomása Csikvánd Integrált Közösségi és Szolgáltató Tere. Kuriózuma, hogy teljesen a föld alatt található. A szintén Leader forrásból megújult régi pince épület magában hordozza a kor sajátosságait. A felújítás során is hagyományokat tartották szem előtt, így a téglaboltozat is régi, de ugyanakkor nagyon értékes téglából készült el helyi mesteremberek keze munkájának köszönhetően. 

A nap végén még személyes tapasztalatcserére is sor került, mely után vendégeink csikvándi helyi termékekkel a kezükben Pannonhalma felé vették az irányt. 

Köszönjük Liszbauer Gábor, Kozma Tibor és Szabados Péter tagjainknak a magas színvonalú szakmai program létrejöttének elősegítését.
Bízunk benne, hogy jóhírünket viszik tovább. 

Köszönjük látogatásukat! 

 

Beszámolót készítette:

Németh Tamás munkaszervezet vezető

Pannónia Kincse Leader Egyesületet

 

További megvalósult projektek