Menü Bezárás

2011.10.10.


2011.10.10.

Beszámoló a csikvándi Integrált Közösség és Szolgáltató Tér ünnepélyes átadásáról

2011 október 7-én adták át Csikvándon az egykori kastélyépületben kialakított Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret és szabadidőparkot. A nagyléptékű fejlesztés a falu társadalmi és gazdasági megerősödésében is szerepet vállal. A Magyarország északnyugati részén fekvő, Győr-Moson-Sopron megyei település kastélya 1782-ben épült. A II. világháború után az L alakú épület hosszanti szárnya rendezvényterem, gyűlések helyszíne és mozi volt, 1988-tól pedig az óvoda működött benne. A rövidebb szárny az állatorvos szolgálati lakásaként funkcionált, majd egy család „tanácsi” lakása lett, de az utóbbi években üresen, kihasználatlanul állt. A rendszerváltozás után a terület, az épület gyakorlatilag üres szárnya, valamint az egész épület alatt téglával kirakott boltíves pince is romlásnak indult. A területen a tereprendezés után ösvényeket alakítottak ki, füvesítettek, dísznövények ültetettek és padokat helyeztek el. Tetőt kapott a régi fűrészgép és egy dísztó is készült. Az egykori TSZ-major felvette a Szabadidőpark nevet.

A kastély üres szárnyában a felújítás után helyet kapott az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér, amelyben méltó helye van a könyvtárnak, az eMagyarország pontnak, továbbá egy térben koncentrálódik a falugazdász, a családsegítő, a Vöröskereszt, a Fehér Akác Nyugdíjasklub és a Polgárőrség irodája is, valamint a helyi termékek árusítását segítő pult.

Az ünnepségen Magassy Dániel, a Csikvánd Község Jövőjéért Közalapítvány elnöke, majd Kozma Tibor polgármester mondott köszöntőt. Az egykori uradalmi épület megtelt élettel az átadási ünnepségen, ahol Ángyán Józsefnek, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárának is megköszönték a pályázatokhoz nyújtott segítségét. A Falumegújítási Program eredményeit a téti kistérség környező településeinek polgármesterei is megcsodálták.
Ezután Ángyán József és Kara Ákos területi országgyűlési képviselő méltatta a kezdeményezést, és közösen átvágva a nemzetiszín szalagot átadták a beruházási helyszínt a felhasználók részére.

Egy helyi idős ember verseinek előadása után a katolikus és az evangélikus lelkész megáldotta a létesítményt. Gyerekekből álló citerazenekar és a helyi énekkar rövid közös műsora után a polgármester köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik bármilyen módon részt vettek az IKSZT létrehozásában és emlékplakettet adott át a közreműködésért Magassy Dánielnek, Ángyán Józsefnek, Kara Ákosnak, Eszesné Takács Szilvia pályázati tanácsadónak, Schlecht Lajosnénak a civil szervezetekben végzett fáradhatatlan munkájáért, és Szabados Viktornénak (ÉP-LAK kft.) a generál-kivitelezésért. A rossz időjárás miatt az állófogadásra az épületen belül került sor, és az ünnepélyes faültetés is késő délutánra maradt.

További megvalósult projektek