Nagy örömmel fogadtuk, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózata a Pannónia Kincse Leader Egyesületet választotta uticéljául jógyakorlatok gyűjtése és hálózatépítési elősegítése érdekében. A külföldi kirándulás középpontjában a Fejlesztési Program projektek előkészítésének és megvalósításának példái álltak a vidék 2014 – 2022, regionális élelmezés, falusi turizmus és vidékfejlesztés területén.
2022. szeptember 20-án a Zsolnai régióból 25 vendég érkezett hozzánk. Betekintést nyújtottunk a Pannónia Kincse Leader Egyesületet múltjába, jelenébe, mindennapi munkájába. Több megvalósult, egymásra épülő projekten keresztül mutattunk be jógyakorlatokat. A részvevők megízlelhették a tájegység területének jellegzetes ételeit, szomjukat oltották finom nedűinkkel. Ízelítőt kaptak a nálunk folyó vidékfejlesztési munkáról, együttm
Elsőként a Gyarmaton található Csisu parját vettük be, meg több leader támogatásnak köszönhetően tudta megvalósítani rendezvény és szabadidőparkját. Mintegy 3,5 ha-
Szabados Péter, Gyarmat Község polgármestere saját pincéjében láttot bennünket vendégül. Itt bemutatásra került az önkormányzat működése, együttműködése a Leader egyesülettel.
A gyarmati szőlőtőkéket is megcsodálhattuk, Péter kis pincéjében a szőlő feldolgozásának folyamatait is végigkísérhettük.
Utunk a gyarmati 200 éves pincesoron vezetett végig, melyen számos, Leader forrás segítségével megújult pincét is láthattunk. A szép, műemlék jellegű, vastag tömésfalú, nádtetős présházakból álló pincesor a térségben is egyedülálló. A pincesor egyik éke a Nádas Pálinkafőzde, mely szintén Leader támogatás segítségével létesült. A Nádas Pálinkafőzde a présházsor közepén álló vén, romos állapotú gunyhó megmentésével jöhetett létre. Legfőbb cél a hajdani borospince eredeti állapotának visszaállítása volt, mely többek között egy új, korhű nádtető létrehozásával valósult meg. Innét kapta a pálinkafőzde a Nádas Pálinkafőzde elnevezést. Az üzemben a legmodernebb Hagyó Spirit lepárló berendezést alkalmazzák, mely lehetővé teszi, hogy aromákban gazdag párlat szülessék megőrizve a gyümölcs elsődleges illatanyagát. Ez köszönhető az egyutas lepárlási technológiának, mely nemcsak minőségbeli javulást eredményez, de gyors és hatékony lepárlást tesz lehetővé. A berendezésről elmondható, hogy magyar emberek Magyarországon végzett munkájával jöhetett létre, mely meghatározó szempont volt számukra a főzőkészülék kiválasztásánál.
Gyarmatról Csikvánd felé vettük az irányt. A település első ember Kozma Tibor várt bennünket. A jó példák egyike Csikvánd. Ahogy Kozma Tibor polgár mester elmondta, a községben sok közmunkást, többségükben nőket foglalkoztatnak a zöldség- és gyümölcstermesztésben, illetve az állattartásban. Önálló feldolgozó üzemet hoztak létre, melyet saját maguk működtetnek. A helybeliek örülnek a lehetőségeknek, miként annak is, hogy „kihelyezett” elméleti és gyakorlati oktatás keretében néhányan képzésben vettek részt. Ők zöldség- és gyümölcstermesztési és tartósítási ismereteket sajátíthattak el. Betekinthettünk a gazdaságba, az üzem működésébe, de még az üzem alatt található titkos pincébe is. Értékes tapasztalatokkal gazdagodtak vendégeink, akik a helyi kiváló együttműködés egyik mintapéldáját láthatták.
Utunk utolsó állomása Csikvánd Integrált Közösségi és Szolgáltató Tere. Kuriózuma, hogy teljesen a föld alatt található. A szintén Leader forrásból megújult régi pince épület magában hordozza a kor sajátosságait. A felújítás során is hagyományokat tartották szem előtt, így a téglaboltozat is régi, de ugyanakkor nagyon értékes téglából készült el helyi mesteremberek keze munkájának köszönhetően.
A nap végén még személyes tapasztalatcserére is sor került, mely után vendégeink csikvándi helyi termékekkel a kezükben Pannonhalma felé vették az irányt.
Köszönjük Liszbauer Gábor, Kozma Tibor és Szabados Péter tagjainknak a magas színvonalú szakmai program létrejöttének elősegítését.
Bízunk benne, hogy jóhírünket viszik tovább.
Köszönjük látogatásukat!
Beszámolót készítette:
Németh Tamás munkaszervezet vezető
Pannónia Kincse Leader Egyesületet