Menü Bezárás

Vidékfejlesztési támogatással valósul meg szennyvízkezelési beruházás Csikvándon


2017.11.17.

Csikvánd község önkormányzata 155 millió forintot nyert a Vidékfejlesztési Program egyedi szennyvízkezelés megvalósítását támogató pályázatán. A 2017. november 16-i a projektnyitó rendezvényen Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára fogalmazta meg köszöntő gondolatait.

23730945_1710400655645269_289971650_oA vidéki települések szennyvízkezelési beruházásainak támogatása része a kormány hosszú távú környezetvédelmi stratégiájának – hangsúlyozta az államtitkár. Mint mondta, a Vidékfejlesztési Program keretében a szennyvízkezelésre elkülönített forrás kedvezményezettei pedig az igazán kis lélekszámú, úgynevezett 2000 lakosegyenérték alatti települések, mint Csikvánd község.

 

A közel 500 lakost számláló Csikvánd azon települések közé tartozik, ahol egyedi szennyvízkezelést kell alkalmazni, mivel a szennyvízkibocsájtás nem eléggé koncentrált ahhoz, hogy a közműves szennyvízelvezetés és tisztítás megvalósítása gazdaságos legyen. Emellett a szennyvízcsatornázást környezetvédelmi szempontok sem indokolják. Ennek tudatában a község önkormányzata élt a Vidékfejlesztési Program kínálta pályázati lehetőséggel és erőfeszítései sikeresnek bizonyultak.

Csikvánd község mintegy 155 millió forint támogatásnak köszönhetően egy több mint 200 millió forint összköltségű, egyedi szennyvízkezelési rendszert valósíthat meg a településen. Ennek köszönhetően pedig az itt élő polgárok is valóban európai körülmények között, a XXI. századhoz méltóan élhetnek falujukban – tette hozzá Kis Miklós.

Az államtitkár kiemelte, hogy a Miniszterelnökség ez idáig 38 darab egyedi szennyvízkezelésre beérkezett kérelmet támogatott már, közel 5 milliárd forint értékben. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a pályázat jelenleg is nyitva van és a beérkezett kérelmek elbírálása folyamatosan zajlik. A jövőben ennek eredményeképpen további források odaítélésére kerül sor a beruházások sikeres megvalósítása érdekében.

(Forrás: Miniszterelnökség)

További megvalósult projektek