Menü Bezárás

Egyedi szennyvízkezelés Győr-Moson-Sopron Megyében


2015.11.18.

20151110_0930252015. november 10-én Győrben, a Pannónia Kincse LEADER Egyesület szervezésében került megrendezésre az Egyedi szennyvízkezelés Győr-Moson-Sopron Megyében című szakmai rendezvény.

Az esemény meghívott vendégei voltak az EMVA Stratégiai Főosztály munkatársai, a Fejér és Győr-Moson –Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa, a PANNON-VÍZ Regionális Önkormányzati Víziközmű-szolgáltató Zrt. munkatársai valamint a BIO-SZÉP Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és ÖKO-TECH HOME Kft. munkatársai annak érdekében, hogy minél átfogóbb képet kaphassanak a jelenlévők a 2014-2020 Vidékfejlesztési program által nyújtott lehetőségek az egyedi szennyvízkezelés tekintetében.

Horváth Gyula, a Pannónia Kincse LEADER Egyesület elnökének köszöntője után az érdemi munka az IH tájékoztatójával kezdődött. Mucsi Nikolett tájékoztatást nyújtott a 2014-2020 Vidékfejlesztési program által nyújtott lehetőségekről az egyedi szennyvízkezelés tekintetében. Röviden bemutatta az intézkedést, mely várhatóan 2015. decemberében jelenik meg.

Elmondta, hogy a kiválasztásnál előnyt jelent, ha ivó-vízbázis védelmi területen, nyíltkarsztos területen, nitrát szempontjából gyenge minősítésű felszín alatti víztestek területén fekvő település pályázik. Kedvezményezettek a vidéki térségekben működő települések önkormányzatai, és azok konzorciumai. Ez utóbbi esetben a támogatás intenzitása 10%-al magasabb. Ismertette a jogosultsági és kiválasztási kritériumokat.

Az intézkedés bemutatását követően két, egyedi szennyvízkezelési megoldásokkal foglalkozó cég előadását hallgathattuk meg.

Forstner Antal a BIO-SZÉP Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. szakértője egyedi, a megszokottnál gyorsabban és kevesebb költséggel elkészülő, továbbá a környezeti szempontokat is jobban figyelembe vevő egyedi szennyvíztisztítási megoldást Apácatorna példáját mutatta be. Köszöntőjében elmondta, hogy Apácatorna polgármestere, Kovács Béla sajnos nem tudott eljönni a rendezvényre, de levélben röviden bemutatta a települést és a megvalósult beruházást, melyet Forstner úr felolvasott. A levélből megtudtuk, hogy Apácatorna egy mindössze 192 lelkes zsákfalu, egy teljesen új szennyvíztisztítási pályázattal szerzett meg több mint 50 millió forintos támogatást 2011-ben. A település egy Franciaországban már elterjedt, de nálunk még kevéssé ismert megoldást választott, amely háztartásonként oldja meg a problémát. Apácatornán jelenleg 86 ingatlanból 51 ingatlannál működik egyedi szennyvíztisztító kisberendezés. A tartályokban még nem keletkezett annyi iszap – így négy év távlatában- hogy szippantani kellett volna. A falugondnok minden hónapban személyesen viszi minden házhoz a baktériumot, amelyet el kell helyezni a rendszerben a biztonságos működés érdekében. A baktérium éves mennyiségét az önkormányzat szerzi be.20151110_093042

Előadásában hangsúlyozta, hogy „csatornázni csak ott kell, ahol nincs más megoldás, egyéb esetben egyedi rendszer bevezetése ajánlott”. E koncepció európai szemléletet tükröz, melyet szeretne hazai téren is elterjeszteni, a szennyvízkezelési felfogás alappillérévé emelni. Előadásában ismertette az egyedi rendszer bevezetését megelőző lépéseket:

– A település készíttesse el szakértői cég, tervezői iroda segítségével a szennyvízkezelési programját (SZKP), együttműködve az elfogadó jogkörrel rendelkező felügyelő hatósággal.

– A településvezetés és jegyző engedélye szükséges az SZKP települési szintű elfogadásához, amennyiben egyedi rendszer kialakítása mellett dönt a településvezetés, kizárólag CE minősítéssel rendelkező termékek jöhetnek szóba, egyéb esetben a jegyző nem adhat engedélyt.

– Ha pályázati úton kívánja a település az egyedi rendszer kiépítését megvalósítani, akkor minden esetben szükséges az elfogadott TSZKP mellékletként történő csatolása.

Forstner Antal úr a téma szemléltetésére egy 4 fős családi ház szennyvízkezelő rendszerének makettje szolgált, mely megtekinthető volt a fórum ideje alatt. A rendszer részletes bemutatása a teljesség igénye nélkül:

  • „Amennyi vizet megvesz a háztartás, az utána a kertjében hasznosul.”
  • 4 fős család esetén, 2 m³-es oldótartállyal 60 m² földfelszín vízellátása biztosított a rendszerből kijutó tisztított vízzel.
  • „Az egyik oldalon egy csepp szennyvíz belép rendszerbe, a másik oldalon egy csepp tisztított víz jut ki a rendszerből.” Tisztítatlan szennyvíz nem tud kijutni a rendszerből!
  • Az egyedi rendszer oldótartálya magas sűrűségű polietilén, mely kb. 100 éves időtartamra prognosztizált.
  • A tartályban elkülönülnek a rétegek: a víz felszínén a zsíroldó enzimek+zsír, a tartály alján a vízréteg aljára a szennyvíziszap ül ki.
  • Az oldótartályban 3 féle baktériumtörzs van telepítve, melyet havonta 1x pótolni kell, mely azt jelenti, hogy egy pohárnyi mennyiséget kell a toalett lefolyójába önteni. E feladattal általában a falugondnokot bízzák meg, aki havonta felkeresi a lakókat és a megfelelő mennyiséget bejuttatja a rendszerbe. Ily módon egy elöregedőben lévő településen is teljesen gördülékenyen fenntartható a rendszer. Ez havonta 450 Ft-ot jelent a lakónak, mely magában foglalja a rendszer teljes üzemeltetési költségét.
  • A szennyvíziszap nem számít veszélyes hulladéknak, igény szerint komposztálható, talajjavítóként felhasználható. Ez a mennyiség egy 2 m³-es tartály esetében a 4-5 év alatt felgyülemlett átlagosan kb. 1m³-nyi iszapot jelent. Beépített szűrőrendszer jelzi, ha a vártnál esetleg hamarabb telik meg az iszap.
  • A rendszer működését a gravitáció tartja fenn, a közlekedő edények elvén működik.
  • Nem használ áramot, nem kell javítani, „gyakorlatilag 0 Ft fenntartási költségű”.

Működési biztonság:

Abban az esetben, ha egyedi rendszerrel ellátott házat huzamosabb ideig nem lakják, akkor sincsen probléma, ugyanis 1-2-3 hónap után kezd csak csökkeni a rendszerben lévő baktériumok mennyisége, ez baktérium pótlással újra üzembe helyezhető. Ha hosszabb ideig  ¾ évig, vagy akár egy évig üresen áll a ház, akkor egy alapos szippantás után egy flakon indítóbaktériummal újra indítható a rendszer. Természetesen ez az eljárás alkalmazható akár 10 év után is. Az újraindítás szempontból is teljesen rugalmas a rendszer.

Bővíthetőség:

Egy 4 fős családi házesetén 2 m³-es tartályt szoktak telepíteni, mely igény szerint könnyedén bővíthető akár 4 m³-es rendszerré.

A Forstner Antal úr által kínált rendszer kulcsrakész állapotban egyedi tényezőktől függően kb. bruttó 900-950 000 Ft. Természetesen települési szintű beruházás esetében ez az összeg lényeges olcsóbb lehet.

20151110_102539Az ÖKO-TECH Home Kft. képviseletében Schuster Péter mutatta be a cég által forgalmazott rendszert. A fórumon elhangzott előadásból – a teljesség igénye nélkül – kiemelve pár gondolat:

  • Magyar cég, magyar termék.
  • Önálló, egyedi, illetve településszintű programszerűen létesített egyedi szennyvíztisztító kisberendezések telepítését is vállalják.
  • Porszívó elven működik, teljes körű lebomlás van, nincs szippantás.
  • Komolyabb tisztítási hatásfok.
  • Termékeik ISO rendszerű hegesztőműhelyben készülnek, 30 évre vannak tervezve, 15 éves garancia. Generációkon át használható.
  • A fenntartási költség 400-500 Ft áramdíjként merül fel (kis kompresszor-vezérlés). Hibakijelző funkció, intelligens kezelő, mely hiba esetén a karbantartót értesíti. Javasolt heti szinten „egymozdulatos” tevékenységgel ellenőrizni a szűrőt, ugyanis toalettpapíron kívül más nem juthat a rendszerbe.
  • A tartály zárt rendszerű, kisebb szivárogtató felület (4 m-en belüli). Ahhoz, hogy a szivárogtatás ne legyen akadályoztatva nem helyezik mélyre a rendszert. ”Nem kell az egész kertet felásni.”
  • Talajvíz esetén nem lehet szivárogtatni.
  • A gyűjtőzsákot fél telítettségnél cserélni kell, tartalmát üríteni kell, mely komposztban hasznosítható. környezettudatos megoldás.
  • Szabályozható igénybevétel: egy 6 fős család esetén, 800Ft fenntartási költség havonta, mely egy 3 generációs családot teljes mértékben kiszolgál.
  • A rendszer földfelszíni megjelenésére igény szerint bármilyen fedlap választható.
  • Nem javasolt klór tartalmú tisztítószerek használata, ugyanis veszélyezteti a rendszerben lévő egyensúlyi állapotot. Ha mégis megbomlana az egyensúly, akkor is újra lehet telepíteni.
  • Stabilan működő rendszer, mely az első 4 évben gyakorlatilag nem igényel gondozást.
    5 évente kötelező felülvizsgálni, melynek költségét érdemes a községben havidíjban beszedni.

Maincz Tamás, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa és Hencz Gabriella Győr-Moson-Sopron Katasztrófavédelmi Igazgatóság műszaki ügyintézője röviden ismertették a 147/2010. (IV.29.) Korm. rendelet (a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról) témához kapcsolódó előírásait. Felhívta a figyelmet a Települési szennyvízkezelési Program tartalmi előírásaira.

Kérdések fogalmazódtak meg, melyek megválaszolását (magasabb szintű egyeztetést követően) Németh Tamás, a Pannónia Kincse LEADER Egyesület munkaszervezet vezetője vállalta.



Kapcsolódó anyagok:

Apácatorna polgármesterének levelét ide kattintva töltheti le

Mucsi Nikolett előadását ide kattintva töltheti le

A rendezvény emlékeztetőjét ide kattintva töltheti le

További megvalósult projektek